VAKIF KÜTÜPHANESİ

Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı ÇOMÜ-M. Osman Korfmann Kütüphanesi, Prof. Korfmann ve Prof. Dr. Hans Jucker-Dr. Ines Jucker-Scherrer Ailesi’nin özel kitaplıkları, arkeoloji hocalarının ve arkeoloji severlerin bağışladıkları kitaplardan oluşmaktadır.

Prof. Korfmann vefatından kısa bir süre önce, kitaplarını, ailesinin de onayı ile vakfın sorumluluğunda araştırmacıların kullanımına bırakmıştır. Jucker Ailesi de kütüphaneyi ziyaret etmiş ve kitaplarını bağışlama kararı almışlardır. Kütüphanedeki bilimsel yayınlar arkeoloji ve yanbilim dalları içeriklidir. Kütüphanede Troia ve Troas arkeolojisine yönelik yayınlarla birlikte, Anadolu, Gürcistan, Balkanlar, Avrupa ve genel arkeoloji konularını kapsayan yayınlar da bulunmaktadır. Jucker Ailesi’nin yaptığı büyük bağıştan sonra Klasik Arkeoloji Alanında da dünyanın sayılı kütüphaneleri arasında yer alan Kütüphane, 15.000 kitap ile yaklaşık 30.000 ayrı basım ve makaleyi içermektedir. Vakıf, arkeoloji konusunda yeni çıkan yayınları satın alarak kütüphanenin daha da gelişmesini hedeflemektedir.

2012 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yapılan işbirliği protokolü ile birlikte Korfmann Kütüphanesi, Çanakkale Onsekiz Mart Ünivbersitesi Kütüphanesi ile eşgüdümlü çalışmaya başlamıştır. Korfman Kütüphanesi’nde bulunan tüm kaynaklara Üniversite Kütüphanesi katalog sistemi üzerinden ulaşılmaktadır.

Bina, kütüphane dışında, çeşitli konferans, seminer, çalıştay ve sergi gibi faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Gelecekte, binaya eklenecek misafirhanesi ile araştırmacılara konaklama imkanı sağlanması planlanmaktadır.

1890 ile 1910 yılları arasında, Çanakkale’de büyük eğitim binalarının yapıldığı bilinmektedir. Bu yapı, büyük bir olasılıkla bu dönemde, 1669 yılında kurulan Surp Kevork kilisesine bağlı Sübyan Okulu olarak inşa edilmiştir. Kısa bir süre eğitim amaçlı kullanılan bina, 20.yy'ın ilk çeyreğinde Ermeni cemaatinin Çanakkale'yi terk etmesiyle kendi haline bırakılır.

Bu yapı, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra yakın zamana kadar Tekel İdaresi’ne bağlı Tütün Deposu olarak kullanılmıştır. 2006 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından satın alınarak, Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı’nın isteği üzerine, kütüphane amaçlı kullanılmak üzere, vakfa tahsis edilmiştir.

Çoğunluğu Çanakkaleli kişi ve kurumların katkılarıyla, Troia Vakfı tarafından M. Osman Korfmann Kütüphanesi olarak restorasyonu tamamlanmıştır.

Restorasyon proje ve uygulama danışmanlığı Mimar İsmail Erten tarafından gerçekleştirilen bu bina, 24 Şubat 2007 tarihinde açılmıştır.

Kütüphane binasının sağlanmasına, restore edilmesine, iç donanımının oluşturulmasına, kitapların Tübingen'de bilgisayar ortamında arşivlenmesine ve Tübingen'den Çanakkale'ye getirilmesine katkıda bulunanlar:

Çanakkale Belediyesi
Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Kale Grubu
İçdaş A.Ş
İsmail Erten
Tübingen Troia Vakfı
Akçansa
Doğtaş
Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası
Çanakkale Ticaret Borsası
Tübingen Üniversitesi
Reinhold Würth
Rudiger Weng
Hans Jucker, Ines Jucker-Scherrer
Süleyman Bodur
İsmail Bayraktar
Edibe Uzunoğulu-Ailesi
Selim Çetinkaya

Sergi Salonu Kullanım Sözleşmesini aşağıdaki bağlantı aracılığıyla indirebilirsiniz.

Sergi Salonu Kullanım Sözleşmesi